6 Eylül 2016 Salı

Kripto Ermeni Olmak

Şahsen Antepli bir Türkmen olduğum halde, her zaman farklı inanç ve kimlikleri anlamaya ve saygı göstermeye çalıştım. Hatta yakın zamanda kendi büyüklerimizi değerlendirirken, anneannemin o dönemde marifetli, okumuş bir hamamcının kızı olması nedeniyle, “nenem 'Ermeni' olabilir mi?” dediğim için teyzem ve ablam uzun zaman benimle konuşmadı.
Keşke bir Ermeni nenem olsaydı!
Bundan dolayı mutlu olurdum. Bu nedenle "kripto Ermeni" olmama zaten gerek yoktur. İkincisi, Kürt kimliğini kullanmak bana değil, Kürtlere saygısızlıktır. Kürtlerle birlikte büyümüş olmama rağmen hâlâ Kürtçeyi öğrenememiş olmamda kendi eksikliğimdir.
Kripto Ermenilik ve/ya gizli Ermenilik: Gizlice Ermeniliği uygularken topluma karşı farklı bir dini uyguluyormuş gibi görünmek. Evet ne kadar acı değil mi, doğduğun topraklarda hâlâ korkudan kimliğini saklayanlar varsa, bu, onlardan çok bizim ve bu ülkeyi yönetenlerin ayıbıdır.
Bir de bunu hâlâ başkasını suçlamak için kullanan zihniyetin kendi geçmişine bakması yararlı olabilir. Bilindiği gibi, bu coğrafya, çok çeşitli halkların yaşadığı ve zamanla bir kısmının zorla asimile edildiği, bir kısmının 6/ 7 Eylül Olayları gibi malına mülküne el konarak doğduğu topraklardan koparıldığı bir Anatolya’dır. Bu ülkede insanları Ermeni, Yahudi, Rum, Ezidi, Süryani, Alevi ve Kürt diyerek aşağılamaktan lütfen artık vazgeçelim. Hepimizin insan olduğumuzu unutmayalım, unutturmayalım ve yeni acılara fırsat vermeyelim.
Tevfik Özkorkmaz
06.09.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder