Kahire Acil İşler Mahkemesi ülke genelinde Ultras olarak bilinen ve kararlı futbol taraftarları olarak görülen grupların faaliyetlerini önceki hafta yayımladığı bir kararla yasakladı ve taraftarları “terörist örgüt” ilan etti.
Taraftarların kulübe girişini yasakladığı ve kendisini ölümle tehdit ettiğini söyleyen Zamelek Kulübü Başkanı Murtaza Mansur’un ihbarından sonra mahkeme, Ultras grubunu terörist ilan eden kararını aldı.
Futbol stadyumlarında Ultras taraftarları ve polis güçleri arasında yaşanan çatışmalar ve Ultras gruplarının 2011 yılında Mısır devriminde yer alarak devlet güçleri ile çatışmaları, devlet ile Ultras grupları arasındaki uzun bir geçmişe sahip olan düşmanlığın yeni bir aşamaya geçtiğini gösteren bir adım oldu.
Ultras grupları 2012 yılından beri meydana gelen 2 katliamdan güvenlik güçlerini sorumlu tutmaktadır. 2012 Şubat ayında, Ahly ve Port Said taraftarları arasındaki çatışmaları takiben Port Said stadyumunda yapılan maçta güvenlik güçlerinin çıkışları engellemesi ile 72 Ahly taraftarı öldürüldü. Yine 2015 Şubat ayında polis küçük metal kutularda göz yaşartıcı bomba atmasıyla yaklaşık 20 Zamalek taraftarının stadyuma girerken ölmesine neden oldu.
Son yıllarda Ultras gruplarını geniş ölçüde araştırmış olan toplumsal araştırmacı Dalia Abdel Hamid, “Devletin Ultras’a karşı düşmanlığının, devrime katılması, devletin organize gruplara karşı korku duymasını da içeren birçok faktöre dayandığını ifade etti. Devrimde yer alan aktivistler, gazeteciler ve sivil toplum örgütleri bu faktörlere göre cezalandırıldı. Müslüman Kardeşler ile birlikte her iki grup da gerçek katliamlarla yüzleşerek en ağır sonuçlara dayanabilmişlerdir.” dedi.
İki ana taraftar grubu olan Ultras White Knights ve Ultras Ahlawy 2007’de kurulduklarından beri birçok kez devlet güçlerinin saldırısına uğramışlardır.
2008 yılında polis taraftarların kapalı tribüne girmesini engellemek için taraftarlara saldırdı. Polis, Ultras taraftarlarına maç boyunca havai fişek ve pankart açma yasağı koymaya çalışarak saldırılarına devam etti. Stadyum dışında da devam eden saldırılar, çatışmaların yeniden başlaması ile sonuçlandı.
Eski futbolcu ve talk show sunucusu Ahmed Sohobeir tarafından 2009 yılında bir medya kampanyası başlatılarak taraftar grupları uyuşturucu bağımlısı olmakla suçlandılar. Al Masry Al YoumGazetesi kampanyanın ardından Ultras taraftarları evlerinden alınarak kitlesel tutuklamalar yapıldığını yazdı.
2011 Devrimi boyunca Ultras grupları futbol maçlarında en ön sırada polis ile çatışmayı sürdürdü.
Abdel Hamid, “Ultras gruplarının iyi organize olmaları, finansmanlarını kendilerinin sağlamaları nedeniyle politik gruplar olmamalarına rağmen devlet için bir tehdit oluşturduğunu” söyledi.
Binlerce üyesi olan ve ülke geneline yayılmış olan Ultras grupları, mahkeme kararına Zamalek Spor Kulübü taraftarı Ultras Beyaz Şövalyeler, 8 Şubat’ta Hava Savunma Stadı’nda hayatını kaybeden bütün taraftarlar için yapılan şarkıyı yayınlayarak cevap verdiler.
“Yarayı deşme, Biz ölüyoruz,” başlıklı şarkı kalabalık stadyumda meydana gelen izdihamda dar bir yere sıkışan taraftarların biber gazı ile öldürüldüğünü bir kez daha hatırlatıyor.
Ölenlerin hatırasının anımsanması ve kaybedilenlere saygı gösteren şarkı aynı zamanda açık bir mesajda veriyor. “Sen terör silahlarınla statlarda güvenliği sağlayabilirsin ama unutma ki Biz Ultrasız. Baskı devletinin sonu hayırlı olmayacak.”
Hangi takımın taraftar grubu olurlarsa olsunlar Ultras’lar birbirlerine sıkı bağlılıkları ve iyi organize olmuş bir hareket olarak oldukça popülerlik kazandılar. Etkili şarkıları ile tanınan Ultras’lar Eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinde yaptıkları oturma eylemleri ve stat dışındaki faaliyetleri ile önemli rol oynadılar. Mübarek devrildikten sonrada protesto ve yürüyüşler ile siyasete aktif katılımlarını sürdürdüler.
Çeviri: İsyandan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder